Gelişen teknoloji ile şirketler, iş süreçlerinde ve veri girişi işlemlerinde sadece finans ve muhasebede, satış ve satış sonrası hizmetlerde değil aynı zamanda ambar ve üretim sahalarında da teknolojiyi kullanmak istemektedir. Envanter verilerinin anlık olarak sistemlere girilmesinin yararları ;
Stok seviyesini just in time (anlık) görebilmek
depo ve stok kullanılabilirliğini inceleyebilmek
Doğru stok miktarlarıyla doğru planlama yapabilmek
Bununla birlikte üretim ve depo sahalarında veri girişi yapılması gereken bilgisayar-laptop gibi donanımlar genelde fiziksel olarak erişimin uzak olduğundan dolayı iş gücü verimliliği düşmekte ya da işlemler gün sonu toplu yapılmaktadır. Gün içerisinde yapılan işlemlerin toplu halde ERP ye girilmesi, bazı sorunlar yaratma ihtimalini doğuruyor.
Örnek vermek gerekirse;
rezerve edilmiş ürünlerin çıkışı
yanlış lot veya seri numarasından yapılan işlemler
yanlış rafa veya depo gözlerine ürünlerin yerleştirilmesi
gibi ERP üzerinden anlık kontrol edilmesi gereken hareketler gün sonu toplu şekilde yapılınca kontrolsüz ve yanlış işlemlere sebep olmaktadır. Bu işlemleri düzeltmek ise hem sistemsel olarak karışık olmakla beraber, yanlış depoya, rafa hatta yanlış müşteriye gönderilen ürünler sadece maliyet ve iş gücü açısından değil, kurumsal açıdan da sorun yaratmaktadır.
B2F’in geliştirdiği Business Central Ambar Yönetimi ve Dynamics NAV Ambar Yönetimi modülleri ile işlerinizi kolaylaştırın.
Ek olarak lot veya seri no ile takibi yapılan ürünlerin doğru şekilde hareketinin sağlanması için, tek tek ürünlerin üstünden seri no veya lot okuyup fiziksel olarak hareketini sağlamak gerekir. Depo yerinin veya ambar şartlarının değişkenliklerine bağlı olarak bu manuel işlemler ve düzeltmeler büyük verimsizliğe sebep olabilir.
Ayrıca sayım işlemleri sırasında manuel olarak yapılan sayımın insan hatasına çok açık olması, yanlış sayımın getireceği planlama hatta nakit akışı sorunlarını da birlikte getirir. Bu yüzden el terminaller anlık veri girişi/çıkışı için tasarlanan, temel olarak stokları doğru şekilde, doğru miktar ve lotlarla, doğru yere taşıma ve depolama işlemlerini yapmak için kullanılan, kullanıcı ara yüzü ERP sistemlerine göre kolay olan, taşınabilir ve dayanıklı(endüstriyel) ayrıca sürece odaklanmış şekilde hazırlanan özelleştirilmiş el bilgisayarı diyebiliriz.
Mal kabul, sevkiyat, depo sayımı, çekme, yerine koyma, transfer ve sevkiyat gibi işlemler için kullanılan El terminalleri, genelde barkod okuma fonksiyonu ile birlikte çalışır. Son zamanlarda RF ve kare barkod yöntemleri ile de sık şekilde kullanıldığını görmekteyiz. Bu yöntemleri kullanmak, otomatizasyon sağlamaktadır.
Örnek vermek gerekirse, üretimden çıkan bir mamul ambar süreçlerinin ne kadar karışık olduğuna bağlı olarak değişse de temel olarak, üretim depodan çıkar, ambarda bir depo gözüne veya rafa girer, yerine koyma yapılır, taşıma yapılır, transfer yapılır, sevk yerine alınır. Bu süreç daha karışık ve daha sade olabilir. Burada önemli olan husus, mamul kodunun sürekli seçilip doğru raf-depo gözü veya deponun manuel olarak işlemlerin yapılması gerekliliğidir. Birçok değişkenin olduğu ve hızlı hareket etmek gereken durumlarda, kullanıcıyı yanlış veri girişi yapmaya zorlayabilir. Barkod ve El terminali ile birlikte yapması gereken şey üretimden çıkan mamulün barkodunu okutması ve ilgili taşınacak veya yerine koyulacak rafın/depo gözünün barkodunun okutulması yeterli olacaktır. Yanlış okutma çok zor olacağı için, kullanıcıdan kaynaklanan hatalar neredeyse sıfıra inebilir.
Özetle kolay kullanım ve veri doğrulama fonksiyonları ile hem iş gücünü azaltır hem işlemin doğru şekilde yapılmasını sağlar hem de kolay öğrenilebildiği için kullanıcılar arası bilgi aktarımı hızlı olur. Ayrıca stok tutma maliyetleri işletmelerin en önemli unsurlarından olmasından dolayı, el terminali kullanmak,
yardımcı olduğu gibi aynı zamanda iş yapış biçimini denetleyen yönetim bilişim aracıdır.
Envanter yönetiminin en önemli unsurlarından biri olan el terminali bağlı olduğu ERP ile doğru şekilde iletişim kurmalı, ERP içindeki zorunlulukları, doğrulamaları ve kuralları olduğu gibi kendi yazılımına aktarmalı, dolayısıyla yanlış işlemlerin olmasını engellemelidir. Burada el terminali kadar, Business Central için kullanılan El Terminali modülünün teknik olarak nasıl kurgulandığı önemli hale gelmektedir.
Dışarıdan yapılan geliştirmelerin en büyük dezavantajı ERP üzerindeki kuralları tek tek yazılıma dahil etmesidir. Bu yöntem hem ERP içindeki ilgili süreç kurallarının atlama ihtimaline sebep olur hem de her ek bir kural için maliyet ve yazılım yükü oluşturur. B2F olarak Business Central, ambar süreçlerini ve kurallarını olduğu gibi el terminalinde aktararak,
Merak ettiğiniz diğer içeriklerimiz için blog yazılarımıza göz atın.
Detayları, bir toplantı planlayarak, konuşabiliriz.