Business Central Cloud ve On-premise arasındaki farklar nelerdir?

B2F - Microsoft Gold Partner, MS Dynamics 365 > B2F Blog > Business Central Cloud ve On-premise arasındaki farklar nelerdir?
Microsoft Dynamics 365 Business Central

Dynamics 365 Cloud mu On-premise mi?

Kararınızı verdiniz ve şirketinizde ERP yazılımınız olarak Microsoft Dynamics 365 Business Central ‘ı kullanacaksınız. Bunun yeni bir uygulama mı yoksa Dynamics NAV’dan bir yükseltme mi olduğuna bakmadan, Business Central cloud veya Business Central on-prem ile ilerleyip ilerlemeyeceğinizi seçmelisiniz. Bazı şirketler için bu kararı vermek, geçmiş deneyimleri ve kişisel tercihleri nedeniyle daha kolaydır. Bazı şirketler için ise karar vermek kolay değildir ve sorular sorulmalıdır. Ne gibi farklılıklar var gibi sorular. Farklılıklar var mı? Hangi donanıma ihtiyacımız var? Bu yazımızda, Business Central cloud ile on-prem yazılım arasındaki temel farkların neler olduğunu aktaracağız.

Cloud ERP Yazılımı Nedir?

Cloud kurumsal kaynak planlama yazılımı (ERP), internet kullanılarak erişilebilen herhangi bir yazılımı ifade eder. Bulut ERP yazılımı, çalışanlara esneklik ve daha az ön organizasyon maliyeti sunmayı amaçlar.

On-prem ERP Yazılımı Nedir?

On-prem kurumsal kaynak planlama yazılımı, şirketiniz tarafından kontrol edilen sunuculara yüklenen ve bunlar aracılığıyla kontrol edilen yazılımları ifade eder. Şirket içi ERP yazılımı, güvenlik dahil olmak üzere şirkette tam kontrol sağlamayı amaçlar.

Business Central Cloud ile On-prem Arasındaki Farklar

  1. Güncellemeler
  2. Geliştirme Lisansı
  3. Entegrasyonlar
  4. Depolama kapasitesi
  5. Verimlilik
  6. Güvenlik
  7. Uygulama Hızı
1. Business Central Güncellemeleri

Business Central bulut güncellemeleri her ay otomatik olarak uygulanır. Her zaman yazılımın en son sürümüne sahip olacaksınız ve şirket içi ücretli yükseltme ihtiyacını ortadan kaldırmış olacaksınız. Şirket içi Business Central güncellemeleri, Microsoft iş ortağınız aracılığıyla uygulanmaları gerekeceğinden ücretlidir.

2. Business Central Geliştirme Lisansı

Business Central cloud için özel geliştirme lisansı gerekli değildir. Uzantılar ve uygulamalar aracılığıyla istediğiniz kadar özelleştirme uygulayabilirsiniz. Şirket içi Business Central, yazılımınızı özelleştirmek için tablolar, kod birimleri, sayfalar vb. gerektirir ve bu “nesnelerin” satın alınması gerekir.

3. Business Central Office 365 Entegrasyonları

Business Central bulut Office 365 entegrasyonları, yazılım genelinde sorunsuz bir şekilde bağlanmak ve çalışmak için minimum çaba gerektirir. Business Central şirket içi Office 365 tümleştirmeleri, Azure Active Directory’nin yapılandırılmasını gerektirir ve yine de bazı tümleştirme sınırlamaları vardır.

4. Depolama Kapasitesi

Hem Business Central cloud hem de Business Central on-prem sınırsız depolama özelliklerine sahiptir. Şirket içi depolamanızı artırmak için tesis içi donanımınızın yükseltmeleri için ödeme yapmayı veya bulut depolamanızı artırmak için Microsoft’a ödeme yapmayı seçebilirsiniz. İkisi arasındaki temel fark, Business Central bulutta, artan depolama maliyetinin yinelenen bir aylık maliyet olması ve şirket içi depolama artışının tek seferlik bir satın alma olmasıdır.

5. Verimlilik

Business Central on-prem’in verimli çalışması için optimum donanım gerekir. Daha sık sorulan soru ise, özellikle büyük işletmeler için Business Central bulut yazılımının performansıdır. Bizce bulut performansı sorunları hakkında endişelenmenize gerek yok. Microsoft, çalışma zamanlarını %99,99’da tutmak için kaynaklarına çok para harcayan büyük bir kuruluştur. 

6. Güvenlik

Bu makaleyi okumaya başladığınızdan beri bile çok sayıda hacker saldırısı oldu. Bir ERP yazılımı seçerken güvenlik göz önünde bulundurulmalıdır. Çoğu kişi, daha fazla kontrole sahip olduğu için on-prem yazılımın daha güvenli olduğuna inanır. Ancak, cloud da inanılmaz derecede güvenilir bir çözümdür. 

Yukarıdaki bilgilerin tümünün, Business Central cloud’u mu yoksa Business Central on-prem’i mi seçmeniz gerektiği konusunda karar vermenize yardımcı olacağını umuyoruz. ERP, bir işletmenin tüm yönleriyle kesişir, bu nedenle bu farklılıkları ve her birinin işinizi ilerletmek için nasıl kullanılabileceğini anlamak önemlidir.
 

Siz de bir ERP çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.