Son zamanlarda, pek çok şirket yüksek rekabetin de getirisi olarak Business Central‘ı olabildiğince hızlı kullanmaya odaklanmış görünüyor ki, “küçük şeyleri” dahil etmeyi ya da özelleştirebileceği seçenekler ile iş hayatını daha da kolaylaştırabileceğini unutuyor. Bu yazıda size üretkenliğinizi artırmanın kısa bir yolunu gösteren basit ama çok etkili 10 ipucu paylaşacağız.
Business Central’da oturum açtığınızda gördüğünüz ilk sayfa, genellikle Rol Merkezi olarak adlandırılan Ana Sayfadır. Bu sayfa, Business Central’daki tartışmasız en önemli sayfadır, çünkü işinizi gerçekleştirmeniz için sizi doğru yönlendirecek olan sayfadır. Bu nedenle Business Central, sayfadaki farklı bölümleri göstermenize, gizlemenize, taşımanıza veya düzenlemenize olanak tanır çünkü daha az dağınıklık, daha az hata yapma şansı anlamına gelir.
Business Central’ı farklı şirketleriniz için kullanabilirsiniz. Business Central’daki pek çok rakip de bu yeteneğe sahiptir, ancak bir şirketin ortamından çıkmanızı ve ardından başka bir şirketin ortamında oturum açmanızı gerekir. Kuruluşunuzdaki rolünüz birden fazla şirketle çalışmanızı gerektiriyorsa, bunun ne kadar zor olduğunu hayal edebilirsiniz. Bu nedenle, Business Central ile birden çok şirketin birden çok tarayıcı sekmesinde açılmasını sağlayabilirsiniz. Her seferinde farklı bir şirkete geçmeniz gerektiğinde giriş ve çıkış yapmanıza gerek yoktur.
Çevrimiçi ERP yazılımının ilk dezavantajlarından biri, yalnızca tek bir sekmede çalışmak zorunda olmanızdı. Bu, Business Central ERP yazılımı için de farklı değildi. Ancak Microsoft, Business Central’ı kullanıcıların istediği özellik ve işlevlerle sürekli olarak güncelliyor ve bu fikri hızla kullanıma hazır bir özelliğe dönüştürdü. Artık birden fazla tarayıcı veya pencere açabilirsiniz, böylece çoklu görev yapabilirsiniz. Bu nasıl çalışıyor? Her yeni pencere veya tarayıcı, size birden fazla sayfayla aynı anda çalışma konusunda hiçbir sınırlama getirmeyen kendi oturumunuzdur.
Microsoft, Business Central içinde o kadar çok özellik içeriyor ki, sayfanız kalabalık bir hale gelmiş olabilir. Bu nedenle, Microsoft belirli öğeleri gizlemek için bir fonksiyon ekledi. Hatta, geniş düzen özelliği ekleyerek bunu bir adım daha ileri götürdü. Geniş düzen özelliğinin faydası nedir? Pek çok var ama en belirgin olanı, bir sayfada çalışırken kaydırmak zorunda kalmadan daha fazla sütun görebilmektir.
Çoğu kişinin belirli Business Central sayfalarında verilen tüm bilgileri görmesi gerekmez ve herkesin ihtiyaç duyduğu bilgileri aramak için fazladan zaman harcamasına gerek yoktur. Business Central filtreleri, yalnızca ihtiyacınız olanı gösterecek şekilde görüntülenen bilgileri filtrelemenin harika bir yoludur. Filtre kriterlerinizden memnun olduğunuzda, bunu ileride kullanmak üzere kaydedebilirsiniz.
Şaşırtıcı bir şekilde, müşteriler, satıcılar vb. ile ilişkilendirilmesi gereken Business Central dışında oluşturulmakta olan çok fazla sayıda ve çeşitli belgeler var. Bu nedenle, Business Central içinde FactBox Panosunda görünecek farklı sayfalara öğeler ekleyebilirsiniz.
Microsoft, hepimizin yıllardır kullandığı ve zaten aşina olduğumuz bir fikri Business Central’a dahil etti. Tıpkı web tarayıcınızda bir sayfaya yer işareti koyduğunuz gibi, artık Business Central’daki sayfaları da işaretleyebilirsiniz.
Denetimler ve diğer şeyler üzerinde etkisi olabileceğinden, bu ipucunun düzenli olarak yapılması önerilmez. Ancak, yayınlanan bir giriş için bir açıklama değişikliğinin gerekli olduğu bir zaman olabilir ve işte o zaman kullanabilirsiniz.
Hepimiz bir Excel kutusundaki tüm verilerin yalnızca 1/4 veya 1/2’sini görmenin zorluğunu biliyoruz ve aynı şey belirli Business Central sayfalarında da geçerlidir. İhtiyacımız olan daha fazla veriyi görmek istedik ve Microsoft çığlıklarımızı duydu çünkü Business Central’da sütunları ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilirsiniz.
İster birden fazla yıllık müşteri ve satıcı verileriniz olsun, ister bir grup müşteri veya satıcı verisini içe aktarmış olun, yinelenen kayıtlar büyük olasılıkla gerçek bir mücadeledir. Pekala, artık her kaydı gözden geçirmeye ve bunları ayrı ayrı güncellemeye gerek yok. Artık bilgileri birleştirebilir ve istediğiniz alanları tutabilirsiniz.
Siz de bir ERP çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.