Kağıt üzerinden kesilen faturaların elektronik ortama geçişi ile birlikte e-arşiv uygulamasını da sık sık duymaya başladık. E-dönüşüm uygulamarından biri olan Elektronik Arşiv’e biraz yakından bakalım. “E-Arşiv nedir?”, “e-arşiv mükellefi nedir?”, e-arşiv fatura zorunluluğu ve e-arşiv yazılımı kavramlarını cevaplayalım.
Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturaların; Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan şartlara uygun olarak dijital ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshalarının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayan e-dönüşüm uygulamasına e-Arşiv Faturası diyoruz.
E-arşiv fatura uygulaması kullanan şirketlere e-arşiv mükellefi denir.
Microsoft Dynamics 365 Business Central, Navision ve AX gibi ERP yazılımlarınıza entegre olarak çalışabilen B2F e-arşiv uygulaması ile faturalarınızı dijital ortamda oluşturun, saklayın ve dilediğiniz zaman faturalarınızı görüntüleyin. B2F e-arşiv çözümü ile faturalandırma sürecinizi dijitale taşıyın, ödeme ve tahsilat süreçlerinizde hız ve verimlilik sağlayın. Faturaların nakliye ücretinden kurtulun, maliyetlerinizi azaltın.
B2F E-Arşiv çözümü, birçok firmaya başarıyla uygulanmıştır.
B2B ve B2C sistemlerinizle (e-ticaret, portal uygulamaları gibi) doğrudan entegre edilebilir altyapı mevcuttur. Genel faturaların, sistemden kabul/red cevaplarının verilmesi, satın alma ve devamında genel muhasebe ile entegrasyonu sağlanmaktadır.
Elektronik veya basılı kopya seçenekleri belirlenebilir ve e-posta ile faturaların gönderimi sağlanır.
Tüm çözüm, doğrudan Dynamics ERP üzerinde tasarlandığı için, kullanıcılar bildikleri arayüzde çalışır ve ayrı bir sistem/program/arayüz ihtiyacı/kurulumu doğmaz.
Mevzuat takibi yapılıp, B2F tarafından düzenli olarak güncelleştirmeler yapılmaktadır.
Bir e-arşiv fatura geldiğinde, yeni bir e-arşiv fatura düzenlendiğinde ya da e-arşiv faturaya yanıt geldiğinde şirket içi/şirket dışı (müşteri/tedarikçi gibi) e-posta ile bilgilendirme yapısı kurulmaktadır.
Gelen e-arşiv faturalar onay/iş akışı sürecine dahil edilmektedir. Şirket içi onayların digital ortamda alınması; hız, esneklik ve zaman kazandırır.
Özel entegratör ihtiyacı olmadan e-arşiv fatura hazırlanabilir ve çıktı alınabilir.
Yasal zorunluluk nedeniyle ya da e-Arşiv uygulamasının avantajlarından faydalanmak isteyen şirketlerin, öncelikle e-Fatura uygulamasına kayıt yapması gerekir.
Merak ettiğiniz diğer içeriklerimiz için blog yazılarımıza göz atın.
E-arşiv sistemine geçiş yapmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Detayları, bir toplantı planlayarak, konuşabiliriz.