E-Defter

Dijital Dönüşüm’ün ortaya çıkışı ile birlikte şirketlerin önceden manuel olarak yürüttükleri işlerinin büyük bir bölümü de elektronik ortamda yapılmaya başlanarak, dijitale geçiş hızlandı. Şirketlerin e-dönüşüm uygulamalarını kullanması da kaçınılmaz oldu. E-defter uygulaması da e-dönüşüm uygulamalarından biri olarak hayatımıza girdi. Dilerseniz “e-defter nedir” sorusundan başlayarak, “e-defter kimler için zorunlu”, “e-defter çözümü ne sağlar” gibi aklınıza takılan tüm soruları yanıtlayalım. Daha detaylı bilgi almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

E-Defter Nedir?

Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanunu’na ve/veya Türk Ticaret Kanunu’na göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünüdür. Daha hızlı ve düzenli bir denetim ihtiyacının sonucu olarak ortaya çıkan e-Defter, yasal olarak tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin elektronik ortamda tutulduğu ve maliyeye elektronik imzayla berat verildiği sistemdir. E-defter kayıtları standart hale getirilmiş bir .xml formatında hazırlanır ve e-defter kullanan firmalar kağıt ortamında kullandıkları defterleri için kapanış tasdiki yaptırmalıdır, dolayısıyla artık fiziksel defter tutamazlar.

E-defter uygulamasını kullanan şirketlere de e-defter mükellefi diyoruz. 

E-Defter’in Avantajları

  • Fiziksel olarak yevmiye ve büyük defter hazırlamak için harcanan zaman, e-Defter uygulaması ile minimum seviyede olur. Çalışanların zamanını daha verimli ve üretken kullanabilmesine yardımcı olur.
  • Dijital ortamda yapılan işlemlerin işgücü ihtiyacını da azaltması sebebiyle çalışan maliyeti minimuma iner.
  • E-Defter uygulaması ile dönemsel olarak defterlerin onayı ve basımı için ödenen düzenli tutarlar ortadan kalkar. Noter onayı ile kağıda basma maliyeti de oluşmaz.
  • Yanlış bilgileri düzeltmenin de maliyeti azalır.
  • E-Defterde belge standartları uluslararası formatta olduğu için şirketlerin çalışma, düzen ve uyum prensiplerine kolaylık getirir.
  • E-Defter ile fiziksel olarak hazırlanan defterlerin ortadan kalkması ile kağıt tasarrufu sağlanır ve çevre dostudur.
  • E-Defter uygulamasının arşivleme işini elektronik ortamda yapması sayesinde arşiv masraflarından yani defterlerin saklanması için gereken mekan ve zaman masraflarından kurtulursunuz.

B2F E-Defter Uygulaması

Microsoft Dynamics 365 Business CentralNavision ve AX gibi ERP yazılımlarınıza entegre olarak çalışabilen B2F e-defter uygulaması ile defterlerinizi dijital ortamda oluşturun, saklayın ve dilediğiniz zaman görüntüleyin. B2F e-defter çözümü ile yevmiye ve büyük defter sürecinizi dijitale taşıyın, süreçlerinizde hız ve verimlilik sağlayın.

B2F E-Defter Çözümünün Özellikleri

Yaygın Kullanım


B2F E-Defter çözümü birçok firmaya başarıyla uygulanmıştır.

Yasal Uyumluluk

Tamamiyle GİB standartlarına uyumludur. Yevmiye ve Büyük Defter’lerin ve bunlara ait berat dosyalarının oluşturulması, kaydedilmesi ve bu dosyaların arşivlenmesi sağlanmaktadır. 

Güncelleme Desteği


Mevzuat takibi yapılıp, B2F tarafından düzenli olarak güncelleştirmeler yapılmaktadır.

Alışılmış Ekranlar


Tüm çözüm, doğrudan Dynamics ERP üzerinde tasarlandığı için, kullanıcılar bildikleri arayüzde çalışır ve ayrı bir sistem/program/arayüz ihtiyacı/kurulumu doğmaz.

E-Defter Zorunluluğu

  • 1 Temmuz 2020 tarihinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçen şirketler, 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle e-defter uygulamasına da geçmek zorundadır.
  • Bu zamana kadar e-defter mükellefi olmayan meslek mensuplarının da, güncel e-dönüşüm tebliğleriyle birlikte ciro limitinin 5.000.000 TL’na çekilmesi sonucunda e-defter programı kullanması gerekiyor. Zorunluluktan değil de, kendi istediğinizle e-fatura ya da e-arşive geçiş yaptıysanız, e-defter geçiş zorunluluğunuz yoktur. Ayrıca, e-defter çözümü de isteğe bağlı olarak kullanılabilir.

E-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Defter başvurusu, sadece dijital ortamda www.edefter.gov.tr adresindeki başvuru formunun ve taahhütnamenin doldurulması ile yapılabilir. Tüzel kişi e-defter başvurusunda şirkete ait mali mühür kullanılması gerekmektedir. Gerçek kişi e-defter başvurusunda kendilerine ait Mali Mühür ya da Nitelikli Elektronik kullanılması gerekmektedir.

Blog Yazılarımız

Merak ettiğiniz diğer içeriklerimiz için blog yazılarımıza göz atın.

İletişime Geçin

E-defter sistemine geçiş yapmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Detayları, bir toplantı planlayarak, konuşabiliriz.