E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Arasındaki Farklılar Nelerdir?

B2F - Microsoft Gold Partner, MS Dynamics 365 > B2F Blog > E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Arasındaki Farklılar Nelerdir?

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-fatura ve e-arşiv fatura kavramlarını sürekli duyuyoruz. Ancak aralarındaki farklılıkları bilmiyorsak, bu içeriğimiz tam da size göre. Öncelikle, e-fatura nedir ve e-arşiv fatura nedir sorularını yanıtlayalım. Ardından e-arşiv faturanın e-faturadan farkını ortaya koyalım ve zihinlerimizi netleştirelim. 

E-Fatura Nedir?

Türkiye’de 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-Fatura, vergi format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri gereği bir faturada yer alması gereken bilgileri içeren, satıcı ve alıcı ile arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.

E-Dönüşüm uygulamasının getirilerinden biri olan e-fatura hakkında detaylı bilgi almak için, e-fatura sayfamıza göz atabilirsiniz. 

E-Arşiv Fatura Nedir?

Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın, 433 sıralı numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshanın elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayan uygulamadır.

E-Dönüşüm uygulamasının getirilerinden biri olan e-arşiv hakkında detaylı bilgi almak için, e-arşiv sayfamıza göz atabilirsiniz.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Arasındaki Farklılıklar

E-Fatura

  1. E-Fatura kullanımı zorunlu olsun olmasın, isteyen her firma e-faturaya geçebilir. Dilerse e-fatura ile birlikte e-arşiv fatura da kullanmaya başlayarak yalnızca e-fatura kullanıcılarına değil, bütün müşterilerine elektronik ortamda fatura kesebilir.
  2. Gelir İdaresi Başkanlığı, e-faturaların gönderilip alınmasını sağlayan gönderim merkezini bünyesinde tutar.
  3. Faturalar elektronik ortamda alıcısına iletilir, kağıt çıktı istenirse alınabilir.
  4. Alıcısına gönderilen her fatura önce GİB’e iletilir.
  5. UBL-TR (Universal Business Language – Evrensel İş Dili Türkiye şartlarına uyarlanmış) formatı zorunludur.
  6. GİB Portal, Doğrudan Entegrasyon ve Özel Entegrasyon yöntemlerinden biri kullanılır.

E-Arşiv Fatura

  1. E-Arşiv fatura, e-fatura sistemine dahil olmayan şirketler veya son kullanıcılara elektronik ortamda fatura gönderilmesini sağlayan elektronik fatura türüdür.
  2. İsteyen her firma e-arşiv fatura da kullanabilir ancak e-arşiv fatura kullanabilmek için öncelikle e-fatura sistemine dahil olunmalıdır.
  3. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ay sonunda e-arşiv faturaların raporlaması yapılır. Genellikle bu hizmet, e-arşiv fatura hizmetini sağlayan çözüm ortağı tarafından yerine getirilir.
  4. Hem elektronik hem de kağıt fatura çıktısı alınarak alıcısına iletilebilir.
  5. Format zorunluluğu yoktur, istenirse UBL-TR formatı kullanılabilir.
  6. Doğrudan Entegrasyon veya Özel Entegrasyon yöntemlerinden biri kullanılır. 

Microsoft Dynamics 365 Business Central ya da Navision ERP programlarınıza entegre E-fatura ya da E-arşiv çözümleri arıyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.