ERP Sisteminizi Değiştirmeniz Gerektiğini Nasıl Anlarsınız

B2F - Microsoft Gold Partner, MS Dynamics 365 > B2F Blog > ERP Sisteminizi Değiştirmeniz Gerektiğini Nasıl Anlarsınız

ERP Sisteminizi Değiştirmeniz Gerektiğini Nasıl Anlarsınız?

Eskiden ERP sistemleri ayrı ayrı çalışan ve diğer sistemlerle iletişim kurmayan tek parçalı paket sistemleri olarak çalışırdı. Ayrı ayrı iş gereksinimlerine cevap veren pahalı, karmaşık ve özel kodlar gerektiren sistemlerdi. Durum böyle olunca yeni teknolojilerin uygulanması ve süreç iyileştirilmelerinin yapılması önleniyor ya da yavaşlıyordu. Oysa bugün ERP yazılımını ayrıcalıklı kılan özellik, süreçlerin bir araya getirilmesi ve tek bir sistemde, üstelik akıcı bir sistemde uygulanmasıdır.

 

Firmanın kullandığı temel finansal ve operasyonel işlemlerin artık yeterli olmadığı düşünüldüğünde, bunu daha modern bir kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemiyle değiştirme zamanının gelmiş olabileceği akla gelen ilk düşüncedir. ERP özelliklerinin ve uygulamalarının her geçen gün yenileri geliştirildiğinden, kullanılabilecek seçeneklerin araştırılması önemlidir. Şunu da belirtmek gerekir ki, veri bağlantıları sadece ERP sisteminiz ile sınırlı kalmaz, müşteri etkileşimi çözümlerinde de sunulur. Modern bir ERP çözümü gelişmiş güvenlik ve gizlilik, esnek dağıtım seçenekleri, sürdürülebilirlik ve az kod kullanarak özelleştirme olanağı sunar. Uygun ERP sisteminin kullanılmasında en önemli fayda, bugün hızlı bir şekilde yenilikler yapılmasına ve kurumu gelecekteki değişikliklere hazırlamaya yardımcı olan iç görüler sayesinde kurumun dayanıklılığını ve sürekliliğini sağlamasıdır.

Kurumunuz, kendi mevcut ihtiyaçları için tasarlanmış ya da genel bir ERP sistemi kullanıyor olsa da kuruluşunuzun yeni bir ERP yazılımına geçmesinin birkaç nedeni olabilir.

Eski sisteminizi değiştirip yeni yazılım uygulama zamanınızın gelmiş olabileceğini gösteren işaretleri belirtelim:

Kullanılan ERP Sistemi Artık Firma İçin Yeterli Olmayabilir.

ERP sistemini değiştirmenin nedenleri arasında ilk önce düşünülen ERP sisteminden tam verim alınmadığı ya da ERP sisteminin yeterli gelmemesidir. Bunun arkasında birkaç neden vardır:

İş Süreçleriniz Değişmiş Olabilir.

Halen kullanılan sistemin desteklediği iş süreçlerinizde değişim olduysa, kullanıcılar da günlük işlerini yerine getirirken geçici çözümlere yönelmiş olabilirler. Geçici çözümler, yüksek maliyetlere, mutsuz ve yorgun çalışanlara ve verimsizliklere neden olur.

Kurum Dijital Dönüşüm Sürecine Başlamış Olabilir.

Bir kuruluş Bilgi Teknolojisi altyapısını bulut tabanlı bir yapıya dönüştürmeye karar verdiğinde, kullanılan çoğu uygulama ileri seviye bir sürüm yükseltme (upgrade) veya değişim gerektirir. Dijital dönüşümle ilgili bir diğer değişim de, yardımcı işlevleri yerine getirmek için yeni, modern uygulamalar edinmektir. Bu durumda yeni bir sisteme geçmek, büyük olasılıkla tüm özel arayüzleri oluşturmaktan daha verimli ve yararlı olacaktır.

İşletmeniz Büyüyorsa

Kullanılan ERP sistemi mevcut ihtiyaçlara cevap vermeyebilir. Kurumun zaman içinde önemli ölçüde genişlemesiyle halen var olan sistemin de buna uygun olarak genişlemesi gerekir.

Kurumların büyüklüklerine göre ERP sistemleri segmente olurlar. Kurum büyüklüğüne göre önerilen farklı ERP ürünleri vardır. Mevcut sistemin performansı azaldıysa, sistemin kullanıcıları sorun yaşıyor ve kesintilerle karşılaşıyorsa ERP sistemini genişletmek ya da yenilemek için işaretler meydana gelmiş demektir.

ERP Maliyetlerinizi Düşürmek için

Kurum mevcut durumda özel uygulamalar için ek ücretler ödüyorsa, yeni ERP yazılımı uygulamak gerekebilir. Bu durumda iş süreçleri endüstri standartlarıyla yeniden değerlendirilebilir. Hatta özel uygulamalar yerine sistemin hazır özelliklerini kullanmak mümkün olabilir.

Mevcut ERP Sisteminizin Sürümünü Yükseltmek

Yazılım güncellemesine duyulan ihtiyaç da yeni bir ERP sistemi tercih nedeni olabilir. ERP sistem üreticilerinden bir ürünün tüm sürümlerini süresiz olarak desteklemesi beklenemez. İşte bu yüzden  belirli dönemlerde sürüm yükseltmeler gündeme gelir. ERP sisteminin kullanım ömrünün sonuna doğru yaklaşan bir sürümüne sahip olunduğunda ERP seçiminizi, ihtiyaçlarınıza daha uygun olan bir sürüme geçiş yönünde veya yeni bir ERP sistemini tercih etmek için doğru zamandır.

ERP sistemlerinin gelişimi için düzenli ve sistematik ürün güncellemeleri çok önemlidir. Aksi takdirde kurumun gelişmesi de engellenmiş olur. ERP sistemini tedarik eden firma yazılımı desteklemeyi veya geliştirmeyi durduruyorsa ya da geciktiriyorsa, yapılması gereken  mümkün olan en kısa sürede yeni bir ERP sistemi ile çalışmaya devam etmek olmalıdır.

Raporlama İhtiyacını Giderebilmek

Önceden tüm raporlama ihtiyaçları için ERP sistemlerindeki verilere erişmek gerçekten zordu. Daha iyi bir raporlama çözümüne geçmek, ERP sisteminizi değiştirmek için geçerli bir neden olarak düşünülebilir. Sayısız raporlama seçeneklerinin benimsenmesine rağmen, iş dünyasındaki büyük şikayetlerden biri halen rapor almanın zorluklarıdır.

 

Siz de bir ERP çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.