ERP tercihiniz Microsoft Dynamics 365 Business Central olduysa, sıradaki aşama doğru bir iş ortağı seçmek olacaktır. Tercih sıralaması yaparken öncelikle nesnel verilere bakmak gerekmektedir. Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerleri arasından Microsoft’un belirlediği partnerlik dereceleri önemlidir. Örnek vermek gerekirse, B2F Microsoft Gold Partner’i olarak gözükmektedir. Bu size seçeceğiniz Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerin uluslararası sıralamada nerede olduğunu belirtir. Bu derecelendirme Microsoft tarafından yapılmakta ve danışman sayısı-danışman kalitesi-danışmanların veya yazılımcıların sahip olduğu sertifikalar, ilgili Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerin tamamladığı projeler, Microsoft Dynamics 365 Business Central pazarı için hazırladığı çözümler gözden geçirilerek karar verilir. Gold parter-Silver Partner olarak belirlenen Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerlikleri müşteriye seçim sırasında bir fikir oluşturacaktır.
Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerliklerinin lisans tarafında müşteriye yansıttıkları maliyetler çok değişiklik göstermese de danışman efor ücreti tarafında farklılıklar oluşabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey maliyetten daha çok danışman kalitesi olacaktır.
Business Central partnerlikleri arasında çeşitli proje yönetimi ve organizasyon kurguları bulunmaktadır. Bu proje yönetimi ve danışman görevlendirmeleri, projenin başarısını direkt olarak etkileyen unsurlardır. Dolayısıyla Microsoft Dynamics 365 Business Central partner seçim kararı almadan önce mutlaka proje içerisinde kaç danışman bulunacağını, danışmanların bilgi ve yeteneklerini bilmeniz gerekmektedir. Çoğu Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerleri maliyetten kaçınmak için tek bir danışmanı proje için görevlendirir. Tek danışman maliyeti ile tüm proje yükü çıkarıldığı için, proje efor ücreti diğer iş ortaklarına göre daha az çıkabilir. Ek olarak bu danışmanın, finans-muhasebe, üretim, satış, satış öncesi işlemler, satın alma, stok yönetimi, proje yönetimi, servis yönetimi, ihtiyaç planlama gibi Microsoft Dynamics 365 Business Central içerisinde bulunan tüm modüllere hakim olduğu ve tek bir danışman ile proje yürütmenin iletişimi açısından sağlıklı olduğu söylenir. İletişim tarafı doğru olmak ile beraber bir danışmanın Microsoft Dynamics 365 Business Central gibi bir ürünün tüm modüllerine hakim olması gerçekçi değildir. Bu konu projenin özellikle FIT/GAP analizi aşamasında ortaya çıkar. Danışman tüm modüllerin tüm fonksiyonlarına hakim olmadığı için müşteri ihtiyaçlarını karşılama noktasında sistemin var olan özelliklerinden faydalanmak yerine, geliştirme yöntemiyle ilerler. Var olan bir fonksiyon için geliştirme yaptırmak hem maliyet hem de sistem yazılım mimarisi açısından çok yanlıştır. Sonuç olarak proje efor ücretinden kaçınırken, geliştirme ücretleri ile karşı karşıya gelmek sürpriz olmamalıdır.
Microsoft Dynamics 365 Business Central partneri seçerken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise proje efor gün sayısıdır. Teklif aldığınız Microsoft partnerlikleri arasında Efor gün sayısı bakımından dramatik farklar varsa, dikkat etmek gerekmektedir. Hazır dikey veya sektörel çözümlerin varlığını bir tarafa bırakırsak, partnerlikler arasındaki proje efor gün süresi %10 ‘dan fazla fark yaratmaması gerekmektedir. Böyle bir farklılık bulunmaktaysa, mutlaka ama mutlaka WBS dediğimiz (Work Breakdown Structure) – (iş kırılımı) talep etmeniz gerekir. WBS; Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerliğin hangi modül için ne kadar süre ayrıldığını, hangi geliştirmelerin yapıldığını kısa şekilde özetleyen bir tablodur. Bu incelenerek hareket edilmesi gerekmektedir.
Microsoft Dynamics 365 Business Central partner seçim kararında yine önemli bir nokta olan ve genellikle Microsoft Dynamics 365 Business Central partnerliklerin proje açısından avantajlı hale getiren “standart yapıyı geçirip, geliştirme unsurlarını sonraya bırakmaktır” Bu yöntem proje maliyeti açısından beklenmedik sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. 30 günlük standart Business Central kurulumu yapıldıktan sonra kalan şirket veya sektör özelindeki geliştirmeler tekrar analiz edilir ve gerçek ihtiyaçlar için gerçek geliştirme eforu ortaya çıkar. Hali hazırda projeye başlandığı için partner değişikliği de yapmak istemezsiniz. Bu gibi durumlarla karşı karşıya gelmemek için” standardı uygulayalım, ihtiyaçlara ve geliştirmelere sonradan bakarız” yaklaşımı çok yanlıştır.
Microsoft Dynamics 365 Business Central partneri seçerken ilgili iş ortağının şu ana kadar oluşturduğu çözümlere de dikkat etmek gerekmektedir. E-Dönüşüm, Finansal İşlemler, El Terminali, WMS entegrasyonları, E-Ticaret uygulamaları gibi proje maliyetini direkt etkileyecek uygulamaların olup olmadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Olmayan bir modül veya dikey çözüm, sadece sizin projeniz için yapılıyor olması, maliyet açısından büyük sorunlar çıkartabileceği gibi, ilk defa kullanılacağı için hem yazılımsal hem de süreçsel tüm problemlerle ilk siz karşılaşırsınız. Dolayısıyla yazılım sektöründe “yok ama yaparız” yaklaşımı küçük geliştirmeler için kabul edilebilir olsa da modüler geliştirmeler için tercih etmememiz gereken bir yöntemdir.
Microsoft Dynamics 365 Business Central partneri seçerken son olarak dikkat edilmesi gereken şey ise iş ortağındaki danışman rotasyonudur. Çok danışman ve yazılım ekibi değişen partnerlikler her ne kadar büyük olursa olsun, danışman yetiştirme süresinin uzun olmasından dolayı gereken hizmetleri veremeyeceklerdir. Bu sebepten dolayı proje başlangıcında danışman ekibinin kaç senedir o firmada çalıştığı, kaç senelik danışmanlık tecrübesi olduğu iyi araştırılmalı, gerekirse proje sırasında danışmanlık değişimi olursa ek cezai maddeler konulmalıdır. Yoksa danışmanlar arasındaki bilgi alışverişi ne kadar iyi olursa olsun, projeye devam eden danışman hem geliştirmelere hem iş süreçlerine hakim olması oldukça zaman alacak bu da size maliyet açısından olumsuz yansıyacaktır.
Siz de bir ERP çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.