Teminat kavramımızı en basit ve yalın şekilde tanımlamak istersek; “güvence” anlamına gelir. Teminat Yönetimi kavramımız ile içinde bulunduğumuz şirket kendini güvence altına alarak risk durumunu hesaplamasında önemli rol oynamaktadır.
Teminat Türleri; Alınan Teminatlar ve Verilen Teminatlar olarak 2 süreci temel almaktadır. Ve bu teminatlar yapılacak olan işin niteliğine göre kesin, geçici, avans veya özel metinli olabilir.
Peki, Teminat Yönetimi şirketlere faydaları nelerdir?
Şirketlerin ileriye yönelik karar almaları aşamasında, teminat alma-teminat verme- takip etme gibi süreçlerini barındırır. Bunların yanında muhasebe dışı hesaplarda uçtan uca takip kontrolü açısından şirketlere bu yönde katkılar sağlamaktadır.
Alınan ve verilen teminat mektuplarının süresi yaklaştığı zaman Business Central hatırlatma mailleri ile kullanıcıları bilgilendirilmektedir. Gerekli görüldüğü takdir de süre uzatımları karar aşamalarında kullanıcıya kolaylık sağlanmaktadır.
Business Central’ın bize vermiş olduğu bu kolaylık sayesinde müşterilerimizin muhasebe-finansman departmanlarına otomatik bilgilendirme yapılabilmektedir . Otomatik bilgilendirme maillerine verilen cevaplar system tarafından kayıt altına alınmaktadır Business Central kullanıcıları süreç takibinin konforuyla kendilerine daha fazla zaman ayırabilmektedirler.
Microsoft Dynamics 365 Business Central ile artık teminat yönetimi süreçlerinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz .
Teminat Yönetimi ile ilgili kısa bilgimizin ardından Business Central ile nasıl bağdaştığından bahsedelim.
Teminat modülü Microsoft Dynamics Business Central da 3 ana başlık etrafında toplanmaktadır. Bunlar;
Bu Ana başlıklardan kısaca bahsetmemiz gerekirse;
Alınan Teminat Kartımız;
Alınan Teminat Kartımızla birlikte aldığınız teminata dair müşteri veya satıcı bilgilerini belirleyebilirsiniz. Teminat deftere nakil grubuyla ise arka planda çalıştırmak istediğiniz muhasebesel hesapların kurulumunu yapıp bu kuruluma göre control sağlayabilirsiniz bunlarla beraber Garanti standart tür ayrımı yapabilirsiniz. Ek olarak bankaya ait Banka kodu, Banka Adı, Şube Kodu ve Şube Adı gibi banka bilgileri de ekleyebiliriz. Garanti Standart Türü kendi içlerinde işlevlerine göre 8 gruba ayrılmıştır. Bunlar;
Verilen Teminat Listesi Kartımız;
Verilen Teminat Kartımızla birlikte verdiğimiz teminata dair müşteri veya satıcı bilgilerini belirleyebilirsiniz. Teminat deftere nakil grubuyla ise arka planda çalıştırmak istediğiniz muhasebesel hesapların kurulumunu yapıp bu kuruluma göre control sağlayabilirsiniz. Ek olarak bankaya ait Banka kodu, Banka Adı, Şube Kodu ve Şube Adı gibi banka bilgileri de ekleyebiliriz. Release edebilir, aktifleştirebilir ve aktifliğini kaldırabilirsiniz.
Teminat ;
Alınan teminatlar ve Verilen Teminatları tek bir ekranda görüntüleyebilir ve işlem süreçlerinizi ayrıntılarıyla birlikte başarıyla götürebilirsiniz.
Microsoft Dynamics Business Central da tanımladığımız teminatlarımızı Teminat Listesi ekranımız da Tarih, Teminat Türü, No, Kaynak, Kaynak No, gibi çeşitli filtreler vererek raporumuzu düzenleyebilir ve çıktısını alabiliriz.
Raporumuz da Teminatınızın durumunu, kaynak türünüzü yani Müşteri veya satıcıya mı ait olduğunu, Döviz cinsini, Tutarını, banka bilgilerinizi ve türünü görüntüleyebiliriz.
Siz de bir teminat modülü çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.