Microsoft Power BI nedir ? Microsoft’a göre Power BI, sizin için önemli olan şeylere odaklanabilmeniz için şirketinizin verilerini toplamanız ve düzenlemeniz için zengin görsellerle öngörü almanızı sağlayan raporlama sistemidir. Power BI, bir masaüstü sürümünde veya bir web sürümünde mevcuttur. Bu içeriğimizde web sürümünden bahsedeceğiz.
Power BI kimler içindir? Bunun için gerçekten doğru bir cevap yok çünkü tüm farklı iş rollerinden insanlar bunu faydalı bulabilir. İster bir servet değerindeki 100 şirketin yöneticisi olun, ister ev tabanlı işinizin tek çalışanı olun, Power BI size fayda sağlayabilir. Size birkaç örnek verelim:
Örnek 1: Diyelim ki, 100 imalat şirketi olan bir holdingin Pazarlama Direktörüsünüz. Sektöre ve şirketin pazar payına, ürün hacmine, satışlarına ve duyarlılığına göz kulak olmak için bir gösterge panosu oluşturmak isteyebilirsiniz.
Örnek 2: 10 yaşındaki kızlarınızla el yapımı takılar satan yarı zamanlı, ev tabanlı bir web işine başladınız. İşler iyi gidiyor ve şirkete biraz daha yatırım yapma zamanının geldiğine karar verdiniz. Web tabanlı bir işletmeyseniz Google Analytics, tüm kararlarınızda kilit rol oynar. Daha önemli olduğunu düşündüğünüz şeye parmaklarınızın ucunda sahip olabilmek için Google Analytics’i Power BI’ınıza bağlamak isteyebilirsiniz.
Power BI nasıl kurulur ve maliyeti nedir? Power BI’ın web tabanlı sürümünün kurulumu gerçekten çok kolaydır. Tek ihtiyacınız olan bir Microsoft hesabı (ücretsiz kaydolmak) ve ardından Microsoft Online’da oturum açmak için bu oturum açma bilgilerini kullanmak! İşte, Microsoft Power BI’ı kullanmaya başlamaya hazırsınız.
Tamam, Microsoft Power BI için ücretsiz veya ücretli hesaba kaydoldunuz, şimdi sırada ne var? Ekranınızın sol alt kısmındaki “Veri Al” düğmesini tıklayarak başlayın.
Bu sizi, verilerinizi nasıl alacağınıza dair dört seçenek sunan bir sayfaya götürecektir. Bu dört seçenek şunlardır:
Kuruluş: Kuruluşunuzdaki diğer kişilerin yayınladığı içerik paketlerine göz atın.
Hizmetler: Kullandığınız çevrimiçi hizmetlerden içerik paketleri seçin.
Dosyalar: Excel, Power BI Desktop veya CSV dosyalarından raporlarınızı, çalışma kitaplarınızı veya verilerinizi getirin.
Veritabanları: Azure SQL Veritabanı ve daha fazlasındaki canlı verilere bağlanın.
Hizmetler seçeneğiyle başladık. Bu bizi Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics CRM, Google Analytics, Project Madeira ve çok daha fazlası gibi yazılımlarla kolayca bağlantı kurmamızı sağlayan bir sayfaya getirdi.
Bu yazılımlardan bilgileri hemen görebildiğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz bilgi panolarını oluşturup, düzenlemeye başlayabildiğimiz için bu harika bir başlangıç noktası! Bu bittiğinde, excel elektronik tablolarında tuttuğumuz bazı dijital pazarlama bilgilerini yüklememiz gerekiyordu. Tekrar “Veri Al” düğmesine tıkladık ve ardından Dosyalar’a tıklayıp, bilgilerimizi yükledik. Excel’den bilgi yüklüyorsanız, işte size kısa bir ipucu. E-tabloda yer alan bilgileriniz bir tablo olarak biçimlendirilmelidir. Bunun olması için tek yapmanız gereken hepsini seçmek için ctrl + a ve ardından bir tablo oluşturmak için ctrl + T tuşlarına basmaktır. Bu yeni excel tablosunu kaydedin ve ardından Power BI’a yükleyin.
Yeni veri kümesini Power BI’a yükledikten sonra tıklayın ve artık bu veri kümesinden özel görsel raporlar oluşturabilirsiniz.
Yukarıdaki resimde sağda bizim veri kümelerimizi göreceksiniz. Bunlardan birine tıklarsanız, veri kümeniz bilgi içeriyorsa, bir grafik otomatik olarak ekrana gelir. Buradan görselleştirmelere gidebilir ve istediğiniz grafik türünü, renkleri, filtreleri ve bir sürü başka şeyi değiştirebilirsiniz.
Bitirdiğinizde çalışmanızı kaydettiğinizden emin olun çünkü bu otomatik olarak bir rapor oluşturur. Bir rapor oluşturduktan sonra, her bir grafiğin, görsel panonun vb. üzerine geldiğinizde görünen küçük iğneye tıklayarak, detayları görüntüleyebilirsiniz.
Öğelerinizi panoya sabitledikten ve panonuzu ziyaret ettikten sonra, temsil edilen verilerinizin harika bir görselleştirmesini göreceksiniz.
Ama güzellikler burada bitmiyor. Kontrol panelinize sabitlemek istediğiniz her şeye sahip olduğunuzda, düzeni özelleştirebilirsiniz. Neyin nereye gittiğini, bloğun ne kadar büyük veya küçük olduğunu, bir video veya şirket logosu, başlıklar ve daha pek çok şey eklemek isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz.
Microsoft Power BI’ı kullanmaya başlamak için gereken tek şey bu!
Siz de bir İş Zekası çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.