Navision kullanan firmalar kimlerdir? Aslında hepimiz bir ürün ya da hizmet satın almadan önce alacağımız ürün ya da hizmeti mevcutta kullanan firmaları merak ediyoruz. Biz de sizlere Microsoft Dynamics 365 Nav kullanan hem dünya üzerindeki hem de Türkiye’deki öncü firmaların örneklerini hazırladık.
Microsoft Business Central eski ismi ile Navision(NAV) 1987 yılından itibaren markette yer alan, Microsoft’un satın almasıyla beraber globalleşen, bulut teknolojisi ile beraber her segmente ürün ve hizmet satışı yapabilen bir ERP’dir.
Önce küçük muhasebe tutmak isteyen firmalar ile hikayesine başlayan o zamanki ismi ile Navision, daha sonra stok modülü, üretim modülü gibi modüller ekleyerek, uçtan uca bir çözüm sunmaya başladı.
Bu çözümler çoğaldıkça Navision kullanan şirketlerin sayısı da arttı. Daha önce bahsettiğim gibi Microsoft satın alması ile beraber tüm dünyada yaygınlaşmaya başladı. Bulut teknolojisiyle beraber küçük ve orta işletmeler için Sunucu, IT bakım , veri güvenliği gibi sabit maliyetleri ortadan kaldırmasıyla çok cazip hale geldi.
Şu anda dünyada navision kullanan firmalar denildiğinde 300.000’den fazla firmadan bahsetmekteyiz. Ayrıca 20.000’e yakın microsoft iş ortağı bulunmaktadır. Extension yapısının getirdiği avantajlarla beraber bu sayının aritmetik değil geometrik artmasını beklemekteyiz.
Bunlarla beraber, Deloitte, Burger King, KPMG, Pricewaterhousecoopers, E&Y, BMW gibi şirketler süreçlerini Business Central’da yürütmekteler.
112.800 çalışanı ve 11,19 milyar ABD doları geliri olan Fransa merkezli bir Otomotiv kuruluşu
3.500 çalışanı ve 3,50 milyar ABD doları geliri olan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir Dağıtım kuruluşu
9.300 çalışanı ve 3 milyar $ geliri ile Birleşik Krallık merkezli bir Bankacılık ve Finansal Hizmetler kuruluşu
6.000 çalışanı ve 2 milyar $ geliri olan Almanya merkezli bir Bankacılık ve Finansal Hizmetler kuruluşu
Grafik dikkatlice izlenirse, dağılımın çok homojen olduğunu ve hemen her sektöre hitap ettiğini görebilirsiniz.
Yine Business Central kullanan şirketlerin çalışan sayısına göre oranları da aslında şirket büyüklüğünün veya küçüklüğünün çok da önemli olmadığını göstermektedir.
Yukarıdaki grafiğe benzer şekilde, şirketlerin karlarına göre yapılan grafikte de homojen bir dağılım görüyoruz.
Türkiye’den de bahsetmek gerekirse, 4 büyükler dediğimiz E&Y, Deloitte, KPMC ve Pricewaterhousecoopers yüzlerce müşterilerinin defterlerini Business Central’da tutmaktalar. Bunun yanı sıra IKEA gibi Borusan, BMW gibi şirketler de Business Central ayrıcalığından yararlanmaktalar.