Microsoft’tan Dynamics 365 Business Central , piyasadaki en yeni bulut tabanlı ERP çözümüdür, ancak yeni olmasına karşın tecrübe konusunda eksik değildir. Bu blog, Microsoft Dynamics NAV’ın dünyaya yayıldıkça, sadık bir kullanıcı tabanı kazanırken ve sonunda halefi Dynamics 365 Business Central’a geçerken tarihini ve yükselişini detaylandıracak.
Dynamics NAV, 1983 yılında Danimarka, Kopenhag’da PC&C (Kişisel Bilgi İşlem ve Danışmanlık) adlı bir şirket tarafından kurulan, Avrupa’daki ilk bilgisayarlı muhasebe sistemlerinden biriydi, ancak her zaman şimdi bildiğimiz NAV değildi. PC&C, PC Plus’ı 1984’te finans, müşteriler, satıcılar ve envanter için modüller içeren küçük ve ev ofisleri için tek kullanıcılı bir muhasebe çözümü olarak piyasaya sürdü.
1987’de PC Plus, Navigator adı altında yeniden piyasaya sürüldü ve çoğunlukla PC Plus’ın yükseltilmiş bir sürümüne benziyordu. Dikkate değer olan şey, bunun bir LAN (yerel alan ağı) üzerinden bir istemci/sunucu uygulaması olarak ilk kez çalıştırılabilmesi ve PC Plus’tan farklı olarak çok kullanıcılı bir sistem olmasıdır. 1987 aynı zamanda PC&C’nin tüm satış, pazarlama ve destek konularını devralmak için daha donanımlı oldukları için IBM ile ortaklık yaptığı dönemdir.
1989’un sonlarında, Navision Software, Navision sürüm 3.0’ı başlattı. Bu çok önemliydi çünkü kullanıcılar sistemin çekirdeğini ilk kez değiştirebiliyorlardı. Kullanıcılar önceden belirli raporları, formları ve tabloları düzenleyebiliyordu, ancak artık kullanıcıların bir “AL-Key” olduğu sürece tüm sistem düzenlemeye açıktı. Uygulama Dili, bu sürümde Navision’da uygulandı ve muhasebe uygulamasıyla ilgili tüm kodları açarak kullanıcılara gelişmiş değişiklikler yapma konusunda daha fazla özgürlük sağladı. AL o zamanlar son derece benzersizdi ve Navision’ın Danimarka pazarının kontrolünü ele geçirmesini sağlayan şey buydu. 1990’da Navision, İzlanda ve Almanya’daki distribütörler aracılığıyla Danimarka dışında, ardından İspanya ve Birleşik Krallık’ta satışa sunuldu.
1995 baharında piyasaya sürülen Navision Financials 1.00, gerçek bir Microsoft Windows uygulaması olarak çalışan ilk sürümdü. Uygulama tamamen yeniden yazıldı ve Microsoft’un Windows 95 tasarım yönergelerinin %100’ünü karşılayan birkaç üründen biri olduğu için çoğu kullanıcı tarafından fevkalade olumlu bir şekilde karşılandı.
90’ların sonunda, Navision gerçekten şekillenmeye başladı ve bugün bildiğimiz Dynamics NAV platformu gibi görünmeye ve çalışmaya başladı. 1997’de Navision Financials 2.0 ile piyasaya sürülen yeni İletişim Yönetimi (CRM) işlevi geldi, bunu sırasıyla 1998 ve 1999’da Üretim ve Gelişmiş Dağıtım izledi.
2000’li yılların başlarında Navision birkaç marka değişikliği, isim değişikliği yaşadı ve hatta Damgaard gibi Axapta (Microsoft Dynamics AX olacak) olarak bilinen rakip bir yazılım geliştiren birkaç şirketi satın aldı. Güncellemeler, yeni ve geliştirilmiş özellikler, modüller ve işlevlerle düzenli olarak yayınlanmaya devam etti.
7 Mayıs 2002’de, hemen hemen hiç kimseyi şaşırtmayan bir hamleyle Microsoft, Navision’ı 2 milyar ABD Doları karşılığında satın aldı. Navision’ın Microsoft’un bir yan kuruluşu olarak ilk sürümü, 2005 yılına kadar yeni sürümlerle Microsoft Business Solutions Navision olarak adlandırıldı.
Microsoft ayrıca 2005 yılında ‘Microsoft Business Solutions’ adını kaldırdı ve ürün gruplandırmasını Microsoft Dynamics olarak değiştirdi. Navision, Dynamics NAV oldu ve büyük bir yeni özellikle birlikte geldi: Navision/NAV’ın ilk SharePoint portalı olan Navision Çalışan Portalı. Bu isim değişikliğinin bir parçası olarak, Microsoft tarafından yeni bir NAV kullanıcı arayüzü vaat edildi. Yeni arabirim, özellikle 2006’dan Microsoft Dynamics NAV 2009’un piyasaya sürülmesine kadar sürekli olarak geri itildiği için, büyük ölçüde bekleniyordu.
2008’in sonlarında, Dynamics NAV 2009, birkaç yıllık gecikmeden sonra piyasaya sürüldü. Bu sürüm, yeni kullanıcı arabirimini, yeni nesneleri ve Role Özel İstemciyi içeriyordu. Bu, Microsoft’un ileriye dönük uygulamalarını nasıl tasarlayacağı konusunda büyük bir değişimin sinyalini verdi. Kullanıcılara artık bir kuruluş içinde, her rolün belirli farklı izinlere, yeteneklere ve NAV sistemine erişime sahip olduğu roller atanabilir. O zamandan beri diğer Microsoft iş ürünleri de aynı şeyi yaptı. Tüm bunlara ek olarak NAV 2009, kullanıcıların ilk kez SharePoint içinde NAV çalıştırmasını sağlayan SharePoint Framework’ü de içeriyordu.
Sonraki birkaç yıl boyunca, yeni işlevler ve özellikler içeren yeni sürümlerde yalnızca küçük güncellemeler ve değişiklikler yapıldı. Dynamics NAV 2013 R2, 2013’ün Cadılar Bayramı’nda piyasaya sürüldü ve beraberinde çok kiracılı için yeni destek, yepyeni Nakit Yönetimi işlevi ve çok daha iyileştirilmiş bir Banka Uzlaştırma modülü getirdi.
Nisan 2016’da Microsoft, Office 365 uygulamalarına çok sayıda bağlantısı olan bir SAAS ürünü olarak NAV’ın bir sonraki sürümünün kod adı olan Project “Madeira”yı duyurdu. Microsoft için yıllardır en çok beklenen sürümlerden biriydi ve Microsoft’un Madeira’nın adının Dynamics 365 Business Central olacağını duyurduğu 13 Mart 2018’de resmiyet kazandı. Tamamen NAV’da bulunan aynı kod tabanına dayanan Business Central, tasarım, entegrasyon ve kişiselleştirme olanakları açısından daha modern bir kullanıcı deneyimi sunarak NAV’ı geliştirir. Business Central, Azure Bulut üzerinde de çalışır. Bu, işletmelerin sunucu alanı ve maliyetleri, veri yedeklemeleri veya Business Central’ın çalışma hızı konusunda endişelenmesine gerek olmadığı anlamına gelir. Ayrıca Business Central, diğer Microsoft ürünlerinizle bağlantı kurar ve yapabileceklerinizi genişletir. Outlook posta kutunuza entegrasyonlar, belirli Business Central verilerine ve süreçlerine bulunduğunuz yerden erişmenizi sağlar. Her şeyden önce, yalnızca 70 $/kullanıcı/ay başlangıç fiyatıyla Business Central, açık ara en uygun maliyetli ERP sistemidir ve paranızın karşılığını en büyük şekilde verir.
NAV veya en azından bir versiyonu 1980’lerin ortalarından beri var olmasına rağmen, Business Central henüz emekleme döneminde ve 2018 Nisan’ında piyasaya sürüldü. Ekim ayında, Business Central’ın ilk güncellemesi yayınlandı ve beraberinde birçok iyileştirme, yeni pazarlar ve şirket içi bir seçenek getirdi; bu, NAV’ı yerinde kullananların tamamen yeni bir sistem tanıtımı değil, yalnızca bir yükseltme yaşayacakları anlamına geliyor. Business Central, bir kuruluşun ERP çözümünden ihtiyaç duyacağı her şeyi zaten içerdiğinden, Microsoft’un ileriye dönük odak noktası, diğer iş ürünleriyle daha fazla entegrasyon oluşturmak ve Business Central’ın erişimini diğer iş süreçleri için yapılmış programlara genişletmek olacaktır.
Siz de bir ERP çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.