Perakende Çözümleri

Perakende Sektöründe ERP Yazılımı

Perakende sektörü, özellikle ülkemizde giderek büyüyen sektörlerden biridir. Bu büyümeyle beraber, sektör ihtiyaçlarının ve sürecin getirdiği karmaşık sorunların yönetilmesi zor bir hale gelmekte. Ayrıca perakende sektöründeki şirketler, rekabet avantajına sahip olmak için iş süreçlerinin dinamik, esnek ve raporlanabilir olması gerekmektedir. Bu koşullara ayak uydurmak için ise uçtan uca tümleşik bir ERP sistemi olmazsa olmazlardandır. B2F olarak perakende sektörüne uygun olarak kurguladığımız Business Central ve PowerBI uygulamaları tüm sektör değişkenliklerine uygun olarak geliştirilebilir ve ölçeklendirilebilir bir yapı sunmaktadır.

Temelleri sağlam oluşturulmuş Business Central gibi bir ERP üzerinde kurgulanmış bir yapı, size sağlayacağı avantajlar şunlar olacaktır.

  • Doğru bilgiye zamanında erişim.

Perakende sektörü gibi stok giriş çıkışının hızlı ve çok olduğu, fiyatların, kampanyaların veya ürün niteliklerinin sürekli değiştiği bir ortamda Business Central size tek elden tüm verileri yapılan hareketlere veya verilen komutlara göre değiştirebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse, mağazada alışveriş yapmak isteyen müşteriye hizmet veren bir çalışanın hangi ürünün hangi rafta olduğunu kolaylıkla bulabilmesi, stok miktarını ve ilgili stokun hangi depolarda olduğunu görmesi, varsa ürün varyantlarına ve ürün özelliklerine hızlı bir şekilde bakıp müşteriye bilgi vermesi diyebiliriz. Bu tür bilgilerin gerçek zamanlı görünebilmesi, müşteri memnuniyetini arttırdığı gibi, izlenebilirliği de kolaylaştırmaktadır. Özellikle ERP içerisinde özel ekranlar yaparak, mağaza çalışanının bu tür bilgilere kolaylıkla ulaşması, karmaşık işlevlerden ziyade sadece ihtiyacı olan bilgilere erişmesi de önemli bir konudur. 

  • Müşteri yönetimi

Müşteri sadakati artık teorik bir tanımdan çok pratikte çok büyük etkisi olan bir kavram haline gelmiştir. Tek bir isim-soyisim aramasıyla ilgili müşterinin geçmiş satın aldığı ürünleri görmek, satın alma zaman aralığını incelemek bunlara göre müşteriyi doğru yönlendirmek önemli bir hale gelmiştir. Yine mağazacılık sektöründen gitmek gerekirse, mağazaya gelen müşterinin ismi ile özelleştirimiş ekranlarda arama yaparak müşterinin daha önce satın aldığı ürünleri görebilir dolayısıyla doğru bir yönlendirme yapılabilir, gerekirse müşteriye özel promosyon ve kampanyalar gerçekleştirilebilir. Ek olarak yapılan tüm işlemlerin müşteriye mail veya SMS yoluyla bilgilendirmeler de yapabilirsiniz. Örnek olarak, ürün sevk olduğunda, istenilen ürünün stoka girdiği anda veya fiyat değişimlerinde müşteri bilgilendirilebilir. 

  • Stok yönetimi

Stok hareketinin sık olduğu perakende sektöründe, doğru bilgiyi doğru zamanda görmek önemli olduğu gibi, doğru bilginin oluşması için yapılan işlemlerin de önemi bulunmakta. Stok hareketlerinin doğru ve hızlı yapılması için B2F olarak Business Central içerisinde kurguladığımız El-Terminali uygulaması Barkod veya RFID gibi yapılara uygun çalışabilir, depo transferleri, çekme-yerine koyma, raf değişimi gibi işlemleri yapabilir ve oluşan verileri tam zamanlı olarak gerek ERP’ye ve mağaza çalışanının ekranına, varsa e-ticaret sitesine gönderebilir. El Terminali uygulaması için daha detaylı bilgi için Ambar Yönetimi (Depo Yönetim Sistemi) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca stok değişimlerinin hızlı olmasından dolayı, doğru bir planlama yapmak da yapılan işi birebir etkileyecektir. Emniyet stoğu, maksimum stok miktarı, minimum stok miktarı vb gibi parametlerle belirleyeceğiniz kriterler ışığında sistem dilerseniz otomatik satın alma siparişi, üretim siparişi, depolar arası transferleri yapabilir, böylece stok miktarlarını istediğiniz düzeyde tutabilirsiniz. Bu hem stok maliyetinizin düşmesini sağlayacaktır hem de stoklarınız bitmeden önce proaktif davranıp stoğunuzu yenileme imkanına sahip olabilirsiniz.

Son olarak ürünleriniz üzerinde bulunan Lot veya Seri No gibi bilgileri her aşamada tanımlayabileceğiniz gibi, satış sonrasında olası bir şikayet durumunda, ürünü kimden aldığınızı veya üretimi kimin yaptığını, ne zaman üretildiğini hatta üretilen ürünün hammaddesinin kimden ne zaman alındığını görebilirsiniz. Böylece müşteri memnuniyetini arttıracağınız gibi tedarikçilerinizi de değerlendirme fırsatına sahip olabilirsiniz.

  • Pos makineleri ile entegrasyon

Gerek Sanal Pos gerekse mağazada bulunan fiziki pos makineleri üzerinden yapılan işlemlerin otomatik olarak ilgili müşteriyle eşleştirip ödemeleri alabilmeniz Business Central ile mümkün. Yapılacak olan entegrasyonlar ile birlikte, , alışveriş tamamlandıktan sonra yapılan pos işlemleri, oluşturacağınız faturayı “kapalı fatura” haline getirir yani faturayı pos makinesinden yapılan işlemle eşleştirir ve otomatik olarak muhasebeleştirme işlemini tamamlayabilir. Bu hem ön muhasebe işlerini azalttığı gibi hem de otomatik olarak E-fatura veya E-arşiv faturasını oluşturup hem GİB veya Entegratör firmaya hem de müşteriye göndermenizi sağlayabilir. Ek olarak birden fazla mağaza için ek bilgiler doldurarak mağaza başına veya satış temsilcisi bazında yapılan işlemlerin raporlanması çok daha kolay hale gelebilir.

  • E-Ticaret siteleri ile entegrasyon

Gelişen teknoloji ile beraber tüketim ve alışveriş alışkanlıkları dramatik şekilde değişmiş durumdadır. Özellikle perakende sektörü olabildiğince E-Ticaret siteleri üzerinden gitmektedir. Bu işletmelere hem daha büyük bir pazara erişme imkanını hem de fiili mağaza giderlerinin ( Kira-Elektrik-Çalışan Maliyeti) azalmasını sağlamaktadır. Tam da bu yüzden B2F olarak oluşturduğumuz E-Ticaret modülü ile birlikte gerek direkt pazar yeri olabilirsiniz gerekse pazar yerinde faal gösterebilirsiniz. Bu platformlarda yapılan işlemler otomatik olarak muhasebeleşeceği gibi, ERP içerisinden yapılan işlemlerin ve sonuçlarının E-ticaret sitesi üzerinden gösterimini sağlayabilirsiniz. Genel olarak özetlemek gerekirse, Ürün ve Sipariş Yönetimi, Tedarikçi ve Tedarik Süreci Yönetimi, Lojistik ve Sevkiyat Yönetimi, Sipariş Güncelleme ve Müşteri Bildirim Yönetimi ve  Marketplace (Pazar Yeri) Yönetimi yapmanız mümkün.

 

  • Satış analizi

Özellikle perakende sektöründe maliyetten daha önemli olan konu, satışların doğru şekilde analizinin yapılıp bu analizlere göre strateji belirlemektir. Business Central ve B2F olarak Business Central üzerinde oluşturduğumuz geliştirmeler, PowerBI uygulamaları ile çok daha kolay satış tahminlerinde bulunup, analiz yapma imkanına sahip olabilirsiniz. Ürün bazlı veya ürün kategorisi bazlı raporlar ile beraber, hangi ürün veya hangi ürün kategorisi hangi segmentteki müşterilere ne zaman satış yapılmışı raporlayabilir, buna göre kampanyalar oluşturabilirsiniz. Satılmaya ürünleri tespit edip, bunların stoktan azaltılması için fiyat çalışması yapabilir, stok devir hızlarına göre strateji belirleyebilirsiniz. Bunun yanında belirleyeceğiniz satış temsilcisi, mağaza KPI’ları performans ölçümleri yapabilirsiniz. Ayrıca Microsoft’un Business Central için geliştirdiği yeni teknolojiler ile beraber artık yapay zeka kullanarak satış ön görüleri de almak mümkün. 

  • Maliyet analizi

Satış yapılan ürünün maliyeti, fiyatı da etkileyen bir unsurdur. Dolayısıyla perakende sektöründe maliyet, satıştan sonra gelen önemli bir konudur. Dolayısıyla satış yapılan bir ürünün maliyeti kar marjını direkt etkileyeceği için Business Central ve B2F olarak geliştirdiğimiz modüller bu konuda size kolaylıklar sağlayacaktır. Zincir mağazalar gibi birden fazla şubesi olan kurumların lokasyonlarına ve iş yapış şekillerine bağlı olarak aynı ürünün farklı depolarda farklı maliyetlerde oluşması mümkündür. Üretim yapılan yer ile ( veya satın alınan ana depo ile) ürünün satıldığı yer arasında uzak mesafeler bulunmaktaysa, nakliye gibi bir maliyetin oluşması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla satış stratejisi belki de fiyatları etkileyen bir durum olacaktır. Yine benzer bir örnek vermek gerekirse, aynı ürün hem ithal edilip hem de yurtiçinden de tedarik ediliyorsa, bu iki ürünün de maliyeti lokasyon bazında değişiklik göstermesi gerekmedir. Ardiye, Ordino, gümrük masrafı gibi giderlerin ithal ürünün üzerinde yedirilmesi gerekmektedir. 

Üretim de yapan perakende şirketleri için de işçilik, genel üretim giderleri gibi masraf kalemlerinin sistem içerisine tanımlanıp, miktar-süre vb gibi parametreler ile kat sayı belirlenip, üretilen ürünün maliyetine yedirilmesi, gerçek kar marjının ortaya çıkmasına olanak sağladığı gibi daha doğru bir fiyat politikasının da uygulanması sağlanacaktır.

İletişime Geçin

Peki siz, sektöre özel uygulama çözümlerimiz ile dönüşümünüzü başlatmaya hazır mısınız?