ERP’de Yatırım Getirisi

Microsoft Dynamics 365 Business Central

ERP'de Yatırım Getirisi

Microsoft Dynamics 365 Business Central gibi Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılım sistemini satın almak göz korkutucu geliyor olabilir. Ancak bir yatırımı yaparken önemli olan yatırım getirisinin de farkında olmaktır. Özel iş ihtiyaçlarınız için en uygun kararı vermenize yardımcı olabilecek, bilgiyle donatılmış bu içeriğimizde ERP yazılımına yatırım yaparken, yatırım getirisi (RoI) beklentinizin ne olması gerektiğini aktarmaya çalıştık. 

ERP Sistemine İhtiyaç Duyabilecek Bir Firmanın Belirtileri

Birçok kez ‘yazılım ağrıları’ olarak tanımlanan, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımına şimdi veya yakında ihtiyacınız olabileceğini gösteren bir dizi belirti vardır.

  • Departmanlar arasında iletişim kuramayan Bağımsız Veritabanları/yazılımlar: Çalışanlarınız, ayrı iş görevlerini tamamlamak için Microsoft Excel gibi harici geçici çözümlere güveniyor. Verileri sisteminizde merkezileştirmenin bir yolu yok ve bu nedenle üretkenliğin artmasını sağlayabilecek hiçbir iletişim yok.
  • Engelleri Raporlama: Nerede durduğunuzu ve nerede büyümeniz gerektiğini bilmek için kar ve satış marjları, ürün bulunabilirliği, satış verimliliği, karmaşık finansal raporlar ve diğer gerekli bilgiler gibi mevcut sisteminizden yanıtlara ihtiyacınız var. Mevcut sistemleriniz size bu hayati bilgileri veya raporlama işlevini sağlamıyor.
  • İşin Çoğaltılması: Yazılım programınız merkezileştirilmemiştir ve bu nedenle ayrı departmanlar iş sorumluluklarını yerine getirmek için birçok kez aynı işi tamamlamalıdır. İnsan kaynaklarınız verimli kullanılmıyor, bu da size zaman, para ve verimlilik kaybettiriyor.

Yazılım İşlevselliği: Ne yapmasını istediğinizi bilin.

Paradan tasarruf etmek mi, işgücünüz için en son teknolojiye sahip olmak mı yoksa eşit şartlar altında küresel pazarda rekabet etmek mi istiyorsunuz? Veya tüm operasyonunuzla ilgili verileri yerinde görmek, farklı iş istasyonlarındaki üretkenliği ölçmek veya ülke genelinde satış vergisine uygun olduğunuzdan emin olmak isteyebilirsiniz. Sadece bayilerinize değil, müşterilerinize de kolay erişilebilir veri ve bilgiler mi sağlamak istiyorsunuz? ERP yazılımından hangi işlevselliğe ihtiyacınız olduğunu ve istediğinizi bilip, bu gereksinimleri potansiyel bir yazılım ortağına iletebilirsiniz.

Bir ‘ERP Çözümü’ Bulmak İçin Atılacak Adımlar

  • Öğrenmek! İnternette mevcut seçeneklerle ilgili bilgiler akıyor. Bazı iyi kaynaklar www.inside-erp.com veya www.erpsoftware360.com’dur.
  • Bir demo isteyin. Yukarıda belirtilen web siteleri, mevcut farklı ERP yazılım seçeneklerini listeler. Diğer seçeneklere ek olarak, pazar payında ilk üçü (Microsoft Dynamics, SAP ve Oracle) kontrol edin. Birkaç demoyu deneyimleyin ve iş süreçleriniz ve ERP’nin bunları nasıl ele alabileceği ile ilgili anlamlı sorular sorun.
  • Doğru ortağı seçin. Bir yazılım ortağı seçme söz konusu olduğunda deneyim ve bilgi paha biçilemez – sadece size satmak değil, aynı zamanda uygulamak, çalışanlarınızı eğitmek ve gerektiğinde size destek sağlamak. Potansiyel satıcılarınızın ne kadar süredir faaliyette olduğunu araştırın, referans isteyin ve müşterileriyle deneyimleri hakkında konuşun. Sizinkine benzer şirketlerle [başarıyla] çalışan kanıtlanmış bir sicile sahip olanları şiddetle düşünün.

Yatırım Getirinizi (RoI) Düşünün!

Yatırımınızın getirisinin ne olduğunu belirlemek, çok çeşitli faktörlere bağlıdır. Ve bu faktörler işletmeden işletmeye değişecektir. Bir şirket, ortalamadan daha yüksek muhasebe ve denetim ücretlerine sahip olabilir. Bir şirkete gereksiz yere paraya mal olan böyle sorunların tümü, çoğu zaman kötü işleyen yazılımlardan kaynaklanır.

Peki bir ERP sistemine harcadığınız parayı geri kazanmanın ne kadar süreceğini ve farklı ne kazanacağınızı nasıl anlayacaksınız? Bu sorunun kesin cevabı, gözü bağlı bir hedefe dart atmaya benzetilebilir.

Kesin olan, yönetim kurulu genelindeki verimsizliklerin size zaman, para ve işletmeniz için mevcut tüm diğer kaynaklara mal olduğudur. Bu sorunlar, şirketinizin özel ihtiyaçlarını karşılayan yazılımlarla çözüldüğünde, bunun gerçek bir değeri vardır.

İşlevsellik, satın alınan bileşenlerin sayısı ve ihtiyaç duyulan belirli raporlama yetenekleri, toplam ERP yazılımı maliyetini etkileyen faktörlerdir. Ardından, sektör genelinde yılda ortalama %15-20 arasında değişen bakım ve donanım masrafları gelir. 

Özel yatırım getirinizin ne olacağına dair tam bir resme sahip olmanız için yapılması gereken, öncelikle verimsizliklerinizin nerede olduğunu ve işi sizin yerinize yapmayan yazılımlar yüzünden gerçekte ne kadar para kaybettiğinizi belirlemektir. Bu bilgilere sahip olduğunuzda, ERP yazılımının sizin için doğru karar olup olmadığı konusunda daha net bir resim çizebileceksiniz.

 

Siz de bir ERP çözümü arayışı içerisindeyseniz, Microsoft Gold Partneri olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.